Uld er guld
Dogmestrik
Ulden skal ikke kartes eller spindes. Derved bevarer ulden sine egenskaber til at varme, beskytte og isolere for kulde og fugt. Ulden fra det nyklippede får er vasket i regnvand og derefter soltørret.
Man starter med at trække ulden ud med sine fingre og lave et garnnøgle.
Som nybegynder vælger man at trække en mellem tyk tråd, som er lettest at strikke med.
Efterhånden, når man får træning, kan man vælge tyndere tråd og/eller tyk tråd, afhængig af hvad man ønsker at dogmestrikke.
Du kan altså fremstille uldvarer, som varmer, pynter og healer.
For eksempel pulsvarmere, skulder/hoftevarmere, huer, veste, pullover, trøjer, benvarmere, samt tykke sæder til din bil eller havestole.
Spinding
Spinding er en ældgammel metode til fremstilling af tråd. Fibrene trækkes ud og snoes omkring sig selv, enten mod venstre eller mod højre. Snonings graden, kombineret med tykkelse på fiberne, bestemmer hvor stærk tråden bliver.
En spinderok er et redskab til at spinde. At spinde vil sige at sno fibrene til garn og tråd, der kan bruges til vævning eller strikning. Tilbage i 1500 tallet var det at fremstille tøj tids- og arbejdekrævende, men da spinderokkene blev taget i brug i Europa, letede det arbejdet betydeligt.
Det annonceres her på siden når næste spindekursus er planlagt.
Garner
Vi får lavet smukke og levende garner af vores egen uld, i samarbejde med et dansk spinderi. Derudover spinder vi også vores egne spændende garner på rok og hånden, som kan ses og købes i butikken og på vores online shop.
Garner er som udgangspunkt naturfarvede, dog har vi også plantefarvede partier, som spiller smukt sammen med vores nordiske uldkvalitet. Kig endelig på webshops for mere
Naturfilt
På en nyklippet ham, hænger især ryggen fast sammen.
Først lægger man hammen på et bord og piller skidt fra marken og fra bagparten af fåret. Så efterses hammen for eventuelle huller og svage steder, som man syr sammen med en uldtråd.
Derpå lægger man hammen, med vrangen opad, ovenpå, med et stort håndklæde under.
Så lægges et pænt lag karteflor, eller et stykke nålefilt på, jævnt fordelt over det hele.
Derefter lægger man et gardisette gardin eller andet tyndt stof ovenpå. Det hele gennemblødes med lunkent sæbevand og floret trykkes ned i hammen. Derefter masseres og filteprocessen går i gang
Man kigger efter og kan rette, vende og putte mere vand og sæbe på, hvis det er nødvendigt, og kan evt rulle det, indtil man har en god fast filtet bund.
Derefter skylles hammen ud i koldt regnvand, til sæben er væk, og hænges til tørre i vinden, derefter har man det smukkeste stykke naturfilt.
Se kalender for kursus i naturfiltning
Uldens intelligens
Uld er et levende materiale. Selv når det er klippet af fåret, opretholder den sine egenskaber og kan være til stor gavn for os mennesker.
De fåretyper vi holder på Lystbækgaard, er de primitive nordiske racer, som er kendt for deres lange dækhår og deres tykke underuld. Underulden fungerer som en tyk og tæt isolering, og de lange dækhår er som en regnfrakke der afviser både vand og snavs. Ulden kan også transportere sveden væk fra huden.
Behandles ulden rigtigt, og holder man den fri af kemiske behandlinger som fx. superwash eller lign. har man et intelligent stykke tekstil, som er enormt slidstærk og som ikke kræver en konstant vask, som mange andre tekstiler vi kender. Uld kan hænges i luften på tørresnoren eller lægges i sneen, og dette vil medføre en naturlig intelligent process, fra uldens side.
Kompostuld
Ulden kan også bruges som en del af komposten, eller til at holde på vandet i jorden, i køkkenhaven. Uldens egenskaber, afhjælper vandet til at blive i jorden ved afgrøderne. På den måde sikrer man sig en mere rig og våd jord, hvor vækstbetingelserne er optimale for afgrøder. Derudover skærmer det godt af for ukrudt.