Det gule hus

Lystbækhus er et gammelt lille husmandssted, der engang hørte til gården Lystbækgaard. Det er et sted, hvor du kan bo et stykke tid eller være på retræte evt. for at lære om at leve på landet og arbejde med Lystbækforeningens ressourcer. Her ligger i slutningen af en lang grusvej 'Det gule hus' på et idyllisk og isoleret sted omgivet af vidt åbne enge, der fører til skov og hede, med etablerede vandreruter.

Du kan komme for at søge tilflugt, fred og ro, tilpasse dig et langsommere tempo og lære værdifulde færdigheder til simpel levevis. Måske er du i en overgangsperiode og vil have et sted at hvile i et stykke tid, eller måske tænker du på at gøre det store skridt fra by til land, i hvilket tilfælde dette er et godt sted at starte.

Huset har en meget speciel og unik historie. Her boede Karl og Sindy Jensen. Karl - en dansk mand mødte en engelsk kvinde i et cirkus i England og flyttede til Vestjylland, hvor de boede de sidste 30 år af deres lange liv. Dyrene var deres liv her i Lystbækhus, de avlede gyldne Palmino heste og de sort/hvide Waliser geder, og levede en selvforsynende livsstil. Sindy skrev fine digte om livet med dyrene og i naturen på engelsk, som man kan læse i huset, og det er håbet at finde en kunstner boende i huset, der gerne vil offentliggøre disse digte en dag.

Solnedgang

Efter Sindy og Karl døde, stod huset tomt i 4 år, før mange dedikerede frivillige fra Lystbækforeningen kom til at arbejde for at bringe huset langsomt tilbage til live igen.

Siden huset var tilstrækkeligt renoveret, har huset været bosted for mange med kontakt til foreningen. Dette er typisk i forbindelse med deltagelse i aktiviteter rundt om huset og på gårdens gamle kreative kulturhåndværksteder. Huset er også åbent på markedsdage og til andre specielle arrangementer i forbindelse med Lystbækgaard.

Lystbækhus tilhører Naturstyrelsen og Lystbækforeningen har et livslangt kulturelt lejemål til stor glæde for de besøgende som fx er på vandreture på heden og hen til huset.

Som gamle huse er der altid brug for hænder til vedligehold og med støtte fra LAG Ringkøbing-Skjern Kommune, og Nordea fonden er der siden 2018 lavet vedligehold og små forbedringer som gulv, murværk, tagrender, loft mv.

Alt sammen gjort på bæredygtigvis og med simple redskaber så huset kan bruges som oplæring i traditionelle gamle håndværk især til inspiration for fremtidens unge.